PIÑATEX

Het aantal veganisten stijgt, modeketens verzinnen manieren om aardiger te zijn tegen de aarde en op elke hoek van de straat zit wel een groene eetgelegenheid. Kortom: duurzaamheid is hip en happening. We moeten ook wel, want we putten de aarde uit en daar wordt iedereen een beetje verdrietig van.

Zo dacht ook de Spaanse Carmen Hijosa. Zij ontwerpt en fabriceert al vele jaren leren goederen. Toen zij voor haar werk op reis ging naar de Filipijnen, realiseerde ze zich dat het produceren van leer niet duurzaam is en zei: “I need to do something about this. I’m a maker. I know leather, but we need an alternative“.

Een paar jaar geleden ontdekte zij dat ze een textiel kon maken van de lange vezels in ananas bladeren. Zij werkte het idee verder uit en richtte Ananas Anam op, haar eigen B2B-bedrijf gespecialiseerd in het creëren van nieuwe, duurzame stoffen. Het materiaal heet Piñatex en wordt uitsluitend gemaakt van afval van ananasplantages in de Filipijnen. Daarom is er ook geen extra water, meststoffen of verdelgingsmiddelen nodig bij de verkrijging van de grondstof. Super duurzaam dus! Het kan voor alles gebruikt worden; van autobekleding tot tassen en van schoenen tot accessoires. Carmen Hijosa heeft voor Piñatex zelfs de Materials Innovation Prize op de Arts Foundation Awards 2015 gewonnen.

Bekende schoenenmerken Puma en Camper hebben al modellen gemaakt van Piñatex. Dus naast dat je een steentje bijdraagt aan het behoud van de aarde, is het ook nog eens superhip. Twee vliegen in één klap!