PARFUM VAN AFVAL?!

Oké, ik kan begrijpen dat je niet zo snel een parfum aan zou schaffen dat gemaakt is van afval. Het doel van parfum is dat je lekker gaat ruiken en juist niet gaat stinken. Toch heeft het bedrijf RUIK een uniek parfum ontwikkeld dat wél enorm lekker ruikt en biologisch is!

Veel parfums zitten vol met chemicaliën en synthetische stoffen, wat totaal niet goed is voor je huid en het milieu. Sommige van deze stoffen zijn zelfs kankerverwekkend! Andere parfums worden gemaakt van bloemolie waarvoor veel bloemblaadjes nodig zijn. Al deze bloemen worden zorgvuldig verzorgd en op het juiste moment geoogst. Tijdens dit verzorgingsproces wordt er veel water en bestrijdingsmiddelen toegepast, wat niet goed is voor het milieu. Ook omdat de recepten van parfums vaak geheim zijn weet je niet welke (schadelijke) stoffen erin zitten.

RUIK vond dat dit anders kon. De oprichters van RUIK zijn Boye en Noëlle, broer en zus, die beide een passie voor geuren hebben. Een parfum hoort volgens hen geen chemicaliën te bevatten en kwamen met een bijzondere oplossing: een parfum gemaakt van afval! RUIK maakt duurzame en plantaardige parfums die niet belastend zijn voor het milieu en daarnaast ook nog eens 100% vegan zijn! Op dit moment hebben zij drie geuren ontwikkeld:

Knoop: Rozen zijn het hoofdingrediënt bij het parfum Knoop. De knopen van oude rozen worden gered van de groene afvalbak en gedestilleerd tot olie. Zo heeft deze mooie bloem toch nog een tweede kans tot opleven!

Verschil: De naam zegt het al, het parfum is gemaakt van schillen, sinaasappelschillen welteverstaan. Jaarlijks worden er enorm veel sinaasappelschillen weggegooid, deze worden gered van de groenbak en uiteindelijk geupcycled tot parfum!

Den: Het hoofdingrediënt van dit parfum zijn dennen. Na de kerstdagen worden bijna alle oude kerstbomen weggegooid, enorm zonde want er is vaak niets mis met de boom. Deze oude kerstbomen worden verzameld, versnipperd en gedestilleerd tot olie.

De sterke olie die uit het destilleren ontstaat geeft de geur aan het parfum. Bij het maken van de parfums worden uitsluitend de meest duurzame en natuurlijke producten gebruikt. Niet alleen het proces van het maken van de parfums verloopt duurzaam, ook zorgen ze ervoor dat hun hele ondernemen duurzaam verloop. Zo zijn de doppen van de parfums gemaakt van gerecyclede frisdrankdoppen en is de verpakking gemaakt van 100% gerecycled papier. Ook kan je testers bestellen zodat je zeker weet of de geur jou aanspreekt!

Alle geuren zijn dus gemaakt van producten die anders weggegooid zouden worden. Zij vinden het namelijk zonde dat deze kostbare geuren verloren gaan. Door hun unieke manier van produceren kunnen deze behouden worden. Neem snel een kijkje op hun website en laat je inspireren door hun parfums! Hieronder nog een mooie quote van RUIK zelf:

“Wij ruiken aan alles, verwonderen ons telkens
en zijn smoorverliefd op geur.
Geur is ontastbaar maar herkenbaar,
laat ons dromen en herinneren.
Geur laat ons smachten naar meer,
maar ook strijden tegen minder.

Ons hart breekt bij de gedachte aan
wat de weg naar geur kan verspillen,
maar raakt vol van wat de wereld
ons aan geuren te bieden heeft.

Geur brengt samen en laat verlangen
naar dat wat is geweest.
Geuren verleiden, bedwelmen en verfrissen.
Een medium voor wie we zijn, wie we willen
worden en waar we naar streven.
Iets niet te pakken, maar o zo krachtig.

Wij van RUIK kunnen niet zonder,
maar willen het ook anders.
Een wereld vol geuren mogen we
niet opgeven, maar moeten we redden.”

Boye en Noëlle

Wil jij RUIK graag een keer in het echt zien? Tijdens de Talking Trash Show van de Dutch Sustainable Fashion Week zijn zij aanwezig! Ontmoet de makers van RUIK en leer meer over hun bijzondere maakproces! Check hier hun Instagram.