HAPPY WORLD BAMBOO DAY!

Wie aan bamboe denkt zal snel Chinese panda’s en de tuinversiering van de hippe buren voor ogen krijgen. Maar wist je dat bamboe nog veel efficiënter ingezet kan worden en dat het nu ook een eigen feestdag heeft?

In 2009 werd de eerste wereld bamboedag uitgeroepen door de Thaise koninklijke bosstichting. Wereld bamboedag is bedoeld om meer aandacht te vragen voor het nut van bamboe en het belang van een goed ecosysteem. Maar wat is bamboe nou precies? Bamboe is de snelst groeiende grassoort ter wereld! De plant heeft weinig water nodig, neemt meer CO2 op dan bomen en hoeft met minder pesticiden bewerkt te worden. Ook heeft kleding gemaakt van bamboe veel voordelen: de stof neemt veel vocht op, heeft een antibacteriële werking en voelt zacht aan.

De grondstof kan ook in andere producten ingezet worden, het is namelijk ook een goede vervanger van hout en plastic! Dit bewijst de Bamboo Brush Society, want wist je dat wij ongeveer vijf miljard plastic tandenborstel per jaar verbruiken? En dat ongeveer twee miljard hiervan op stortplaatsen en in oceanen belanden? Op de meest mooie en afgelegen plekken ter wereld laten mensen hun sporen achter in de vorm van afval. Hierdoor is Bamboo Brush Society opgericht, zij waren geschokt door de hoeveelheid afval die zij tegenkwamen tijdens één van hun wandeltocht in Indonesië.

Bamboo Brush Society produceert tandenborstels met een handvat gemaakt van bamboe, hierdoor is deze biologisch afbreekbaar. Het handvat is waterbestendig doordat de bamboe gecarboniseerd is. De haren van de tandenborstel zijn van nylon maar ze zijn hard op zoek naar een biologisch afbreekbare vervanger hiervan. Ook bieden ze een abonnement service aan waar je zelf het aantal maanden uit kan kiezen dat je een nieuwe tandenborstel ontvangt. Duurzaam en goed voor je mond dus, want eerlijk is eerlijk gebruiken wij allemaal onze tandenborstel niet te lang…?

Klik hier als jij ook een bamboe tandenborstel wilt!