Jouw kleding wordt vanuit verschillende materialen vervaardigd, maar ben jij op de hoogte van de diverse soorten stoffen en waar deze vandaan komen? Ontdek hier welke materialen jij draagt en hoe duurzaam deze zijn!
ZIJDE
Zijde is afkomstig van de zijderups. De rupsen worden in hun cocon ondergedompeld in kokend water om te voorkomen dat bij het ontpoppen de draden breken. Bij de productie wordt relatief weinig chemicaliën gebruikt.
ANGORA WOL
Er is veel te doen geweest om angora, omdat PETA filmpjes vertoond heeft waarop te zien is hoe deze konijnen levend geplukt worden voor angorawol, en het daarbij uitkrijsen van de pijn. Sindsdien hebben veel winkels aangegeven dit niet meer te verkopen. Het angorakonijn is niet voor de sier gefokt, maar is een productiedier, zoals een koe of een schaap. Omdat de warme dichte wol er door mensen is opgefokt, zullen zij die er ook weer af moeten halen. In de praktijk betekent dit dat de angora minstens elke 3 maanden geknipt moet worden; bij hitte of in noodgevallen vaker.
MERINO WOL
Merino wol is afkomstig van het merinoschaap. Deze heeft een rimpelige huid en daardoor een hoge wolopbrengst. Als de schapen moeten worden geschoren, worden ze in kleinere hokken verzameld. De gebruikte schapen hebben, vooral aan hun achterkant, dikke, rimpelige huidrollen die meestal nattig zijn vanwege de urine, en waar vliegen eieren in leggen. De farmers snijden, na het scheren, van de achterkant alle huid weg zonder verdoving, om de vliegen kwijt te raken en een vlakke wond achter te laten, waar de vliegen geen eieren meer in kunnen leggen. Dit proces heet mulesing. Ook worden de schapen vaak behandeld met chemicaliën.
ALPACAWOL
Alpacawol is afkomstig van de alpaca, een kruising tussen een schaap en een lama. Het is tien keer warmer dan schapenwol, heeft de kwaliteit, uitstraling en zachtheid van kasjmier en zijde en is anti-allergeen. Het is vrij van lanoline wat de stof hypoallergeen maakt. Mensen met een allergie voor lanoline kunnen deze stof dus met een gerust hart dragen. Van nature is alpaca waterafstotend en brandwerend, enorm sterke stof dus! Alpacawol behoort tot de meest luxe wolsoorten en wordt ook veelvuldig vergeleken met mohair en kasjmier. De wol wordt van de alpaca afgeschoren waarna het gesponnen kan worden. Vervolgens wordt het geweven voordat het volgende productieproces in gaat. Alpaca komt voornamelijk voor in landen in Zuid-Amerika als Peru en Ecuador.
BIOLOGISCH WOL
Dit is wol van schapen die gewoon in de lente worden geschoren en niet behandeld worden met chemicaliën en onnodige medicijnen. Voor biologische wol worden ook eisen gesteld aan de leefomgeving van de schapen: ze grazen op land dat zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen wordt onderhouden. Ook wordt de wol van deze schapen verder op milieuvriendelijke manier verwerkt: geen schadelijke verfstoffen en ook voor de rest geen schadelijke chemische stoffen.
CASHMEREWOL
Cashmerewol, ook wel bekend als pashmina, komt van vezels van de ondervacht van cashmere geiten. In het begin van de lente laten de geiten hun wintervacht vallen, en kan het kasjmier verzameld worden. Soms worden de geiten ook gekamd of geschoren om het kasjmier te verkrijgen. De ondervacht moet onthaard worden, wat gebeurt door een mechanisch proces waar de dikke en de gewenste fijne haren gescheiden worden. De dikkere haren worden vaak gebruikt voor borstels. De fijne haren worden geverfd, tot garen gesponnen en er wordt stof van geweven of gebreid.
WOL
Wolproductie vereist veel water en giftige chemicaliën tegen motten, parasieten en schimmels, waarbij ook verminking van schapen (mulesing) gebruikelijk is. De productie is vaak verspreid over verschillende continenten, wat een hoog energieverbruik meebrengt.

POLYESTER
Synthetische stoffen zoals polyester worden gemaakt van aardolie: een niet-hernieuwbare grondstof. Het wassen van synthetische kleding draagt bij aan de ‘plastic soep’: minuscule deeltjes plastic in de oceanen.
GERECYCLED POLYESTER
Bij het recyclen van polyester en polypropyleen wordt er onder andere bespaard op grondstof (aardolie) en energie. De manier van recyclen bepaalt of het oneindig te recyclen is. Mechanisch recyclen kost minder water en energie, maar de kwaliteit zal achteruitgaan. Recyclen tot op moleculair niveau zorgt dat de kwaliteit gelijk blijft, maar dit gebeurt nog maar bij weinig producenten. Daarbij komt ook nog dat wanneer allerlei verschillende polyesters samen gerecycled worden, het niet bekend is wat voor verfstoffen (en dus eventueel giftige chemicaliën) er in het textiel zitten. Van de stukken polyester worden bolletjes gemaakt, en daarna kleine pellets. De pellets worden dan afgebroken tot polymeren en er worden ‘polyester chips’ van gemaakt. Die kunnen dan weer gesmolten worden en geweven tot vezels om en nieuwe polyester stof van te maken.
SOJA
Soja is zo’n beetje het enige natuurlijke eiwit waar textiel van wordt gemaakt. Het wordt gemaakt van de omhulsels van de bonen, nadat er van de bonen tofu, sojamelk of ander voedsel is gemaakt. Wat dat betreft neemt de sojateelt voor textiel dus geen extra ruimte in! Soja kleding voelt zijdezacht en kan op koude temperaturen gewassen worden.
TENCEL
Tencel wordt gemaakt van houtpulp. Het productieproces is milieuvriendelijker dan de productie van viscose, wat ook gemaakt wordt van houtpulp. Bij tencel wordt namelijk 99% van de chemische middelen hergebruikt. Het komt dus niet in de natuur terecht. En het afvalwater dat wel vrijkomt, is onschadelijk. Bovendien komt de oorspronkelijke grondstof, hout, uit een verantwoord beheerd bos met FSC keurmerk dat staat voor verantwoord bosbeheer. Tencel kleding voelt zacht aan, droogt snel en valt als zijde, maar is wel heel sterk!
PEACE SILK
Bij peace silk kan de zijderups uit de cocon komen en dus haar volledige levenscyclus voltooien. Dat gebeurt op speciale boerderijen of door het verzamelen van wilde zijde, van zijderupsen die niet op een zijde-boerderij worden gekweekt en gehouden. Omdat de pop niet in één draad kan worden afgerold, wordt deze zijde gesponnen uit de zijdedraad die overblijft na het ontpoppen van de mot.
MODAL
Modal is een natuurlijke kunstvezel. Modal is gemaakt van cellulose uit beukenhout. Beukenhout wordt gewonnen in duurzaam beheerde bossen. Het heeft een aantal voordelen voor het milieu. De beukenbomen groeien makkelijk en bijna alles van de boom kan worden gebruikt, dat maakt het behoorlijk efficiënt waardoor er maar weinig water nodig is. Toch heeft Modal ook nadelen. Die zitten met name in de manier waarop Modal wordt gemaakt: daar zijn namelijk flink wat chemische stoffen en energie voor nodig. Modal lijkt een beetje op zijde, maar dan net zo praktisch als katoen: je kunt het gewoon wassen.

KATOEN
Een kwart van alle pesticiden in de wereldwijde landbouw wordt gebruikt in de katoenindustrie. En zo’n 2,5% van alle landbouwgrond in de wereld is in gebruik voor katoenteelt, dat uitgeput raakt door de vele chemicaliën.
BIOLOGISCH KATOEN
Biologische katoen houdt in dat er productiemethoden worden gebruikt die ecologisch, economisch en sociaal duurzaam zijn. De huidige standaard voor biologisch katoen verbiedt het gebruik van synthetische pesticiden en bemesting, antibiotica, kunstmatige ingrediënten, genetische aanpassingen en bestraling.
GERECYCLED KATOEN
Het recyclen van katoen is milieuvriendelijk omdat er geen nieuwe katoen voor geteeld hoeft te worden en er dan ook niet opnieuw zware chemicaliën aan te pas komen. Het proces bespaart grondstof en energieverbruik. Het versnijden van de te recyclen stof maakt de katoenvezels korter, wat het onmogelijk maakt om alleen uit deze vezels stof te maken. 100% gerecycled katoen bestaat dus feitelijk niet.
ELASTAN
Elastan wordt gemaakt uit restproducten van petroleum, die weliswaar niet giftig zijn voor de drager, maar niet bepaald goed voor het milieu. Ook bij het maken van elastan komen veel chemicaliën kijken, die gevaarlijk zijn voor de gezondheid en het milieu.
HENNEP
Hennep is een van snelst groeiende gewassen; het groeit twee keer zo snel als katoen. Hennep put de grond lang niet zo veel uit als andere gewassen en heeft weinig tot geen kunstmest nodig. Minder kunstmest betekent minder vervuiling van de bodem en waterwegen. De wortels van de hennepplant gaan erg diep, en hennep is daardoor zeer geschikt om op allerlei bodems te groeien en erosie tegen te gaan. Vezels van hennep zijn tien keer sterker dan de vezels van katoen. Daardoor is hennep kleding sterk en gaat lang mee.
Vragen over een ander materiaal? Leave a comment!