DUURZAME WINTER

De winter is officieel begonnen en de kou is niet meer te ontkennen. Tijd om je huis op te warmen dus! Maar hoe doe je dit nu precies op een duurzame manier? Wij geven je tips!

NEEM DUURZAME VERLICHTING

Tijdens de wintermaanden is het een stuk donkerder in huis en dan is goede verlichting wel zo fijn. Met de juiste LED-verlichting verlicht jij jouw huis een stuk duurzamer dan met gloeilampen. Bovendien is veel LED-verlichting dimbaar: wel zo sfeervol voor bijvoorbeeld een kerstdiner. Vergeet ook zeker niet om het licht uit te doen zodra je de kamer uit loopt: scheelt weer een heleboel energie.

ZORG VOOR EEN GOED GEÏSOLEERD HUIS

Een goede isolatie van jouw huis zorgt ervoor dat je er een stuk warmer bij komt te zitten zonder al te veel gasverbruik. Het idee van een warme trui eigenlijk, maar dan voor jouw huis zelf.

VOORKOM ONNODIG STROOMGEBRUIK

Elektrische apparaten verbruiken vaak ook energie wanneer het apparaat helemaal niet gebruikt wordt of zelfs uit lijkt te staan. Denk bijvoorbeeld aan een waterkoker of een sfeerlamp. Haal de stekker van dit soort apparaten uit het stopcontact en voorkom dat ze onnodig stroom slurpen.

TREK EEN EXTRA TRUI AAN

Heb je het nu alsnog koud, ondanks het goed geïsoleerde huis? Trek dan eens een warme trui aan i.p.v. de thermostaat meteen op te draaien. Een lekker warme deken over je een wanneer je ‘s avonds op de bank zit is wel zo lekker knus.

ZORG VOOR LICHTE KLEUREN OP DE MUUR

Mocht je het huis nu een make-over willen geven, ga dan voor lichte kleuren op de muren. Door het gebruik van lichte muren en een eventueel licht plafond weerkaatst het zonlicht dat binnenvalt en hoef je minder snel een lamp aan te zetten. Mocht je nu gaan verven: kies je dan meteen voor duurzame verf? Denk hierbij aan verf op basis van lijnzaadolie.

Met deze tips kom jij de winter warm en duurzaam door.