Duurzame vakantie

Ga jij binnenkort op vakantie en weet je niet zo goed hoe je dit duurzaam kunt doen? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

KIES VOOR EEN GROEN VERVOERMIDDEL

Lopend of fietsend naar de plaats van bestemming gaan is vaak niet haalbaar, maar er zijn nog een aantal andere alternatieven voordat je in het vliegtuig of de auto stapt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sneltrein. Deze stoot een stuk minder CO2 uit dan wanneer je naar je bestemming zou gaan met de auto of het vliegtuig.

KIES VOOR EEN DIRECTE VLUCHT

Mocht je nu echt geen andere optie hebben dan met het vliegtuig te reizen, zorg er dan voor dat je een directe vlucht neemt. Niet alleen is dit veel relaxter maar je zorgt ook voor minder CO2-uitstoot. Tijdens het opstijgen verbrand je namelijk veel kerosine, dus wanneer je meerdere keren moet opstijgen is dit slechter voor het milieu dan wanneer je een directe vlucht neemt.

REIS MET REISORGANISATIES MET EEN FAIR TRADE KEURMERK

Wanneer je met een reisorganisatie reist die een Fair Trade keurmerk heeft, weet je dat er veel gebruik wordt gemaakt van accommodaties die FTT (Fair Trade Tourism) gecertificeerd zijn. Dit betekent dat ze voldoen aan zo’n 200 criteria op het gebied van eerlijke lonen, goede arbeidsomstandigheden, eerlijk management en inkoop, maar ook respect voor mensenrechten, cultuur en natuur. Voorbeelden van dit soort reisorganisaties zijn Footprint Travel en Fairtravel4u.

EET ZOVEEL MOGELIJK REGIONALE PRODUCTEN

Op de plek van bestemming doe je er goed aan om zo veel mogelijk regionale producten te eten. Wanneer je producten eet die ergens anders vandaan moeten komen, dan moeten deze producten helemaal geïmporteerd worden en dit brengt niet alleen extra kosten met zich mee maar het is ook slecht voor het milieu omdat het vervoerd moet worden.

KIES VOOR MILIEUVRIENDELIJKE EXCURSIES EN ACTIVITEITEN

Wanneer je graag op excursie gaat op je bestemming, kies dan voor een milieuvriendelijke variant. Denk hierbij aan kajakken, danslessen, fietsen, hiken, o.i.d. Je hebt voor deze activiteiten geen dingen nodig die slecht zijn voor het milieu, maar kunt alsnog de omgeving en de cultuur van jouw vakantiebestemming ontdekken.

VOORKOM ONNODIG AFVAL: HERGEBRUIK JE WATERFLES

Om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk afval maakt kun je natuurlijk simpelweg je waterflesje hergebruiken. Vul hem alsmaar opnieuw, i.p.v. steeds een nieuw flesje te kopen. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om zuinig te zijn water: laat niet onnodig de kraan lopen.

Met deze tips moet jouw duurzame vakantie helemaal gaan lukken. Laat je het ons weten als je de leukste duurzame hotspotst hebt gevonden?