DUURZAME MODE, WAAROM IS HET BELANGRIJK?

Duurzame mode, slow fashion, fair fashion, sustainable fashion, gerecyclede kleding. De termen vliegen je om de oren. Maar wat is het nou allemaal? En waarom is het ineens zo razend populair?

Fast Fashion vs Slow Fashion

Laten we beginnen met de tegenpool: fast fashion. De fast fashion heeft in de laatste jaren een enorme opmars gemaakt, maar dit betekent niet dat het een succesvol verhaal is. In fast fashion zijn er vooral verliezers.

Om al deze redenen is er een tegenbeweging ontstaan: die van slow fashion. Een beweging die er voor pleit kleding te kopen van duurzame materialen en die zijn gemaakt onder eerlijke omstandigheden. Daarnaast wordt er gestreden voor het vaker dragen van je kleding.

Maar waarom is slow fashion ineens zo belangrijk? Omdat de modeindustrie, zoals zij nu is ingericht, uitputtend is, voor de maker, de natuur, maar ook voor de koper. Door verschillende initiatieven, zoals documentaires als “The True Cost”, maar ook Nederlandse documentaire series als “Het Plastic Paradijs” , werd er aandacht gevraagd voor onze destructieve manier van produceren en consumeren. Om de koper keer op keer te verleiden met nieuwe trends, worden er wekelijks nieuwe producten ontworpen. Ik wil me voor nu vooral focussen op de kledingindustrie. In winkels als H&M en Zara zien we wekelijks wisselende collectie. Het is ze gelukt kleding zo te ontwerpen, dat je het na een keer dragen niet leuk meer vindt en dus iets nieuws nodig hebt. De wegwerpcultuur speelt hier volledig in door: maandelijks worden er gigantische zakken met kleding aan de straatkant gezet.

Grondstoffen worden massaal uitgeput, geoogst en opgebruikt, zonder erbij stil te staan dat deze bronnen eindig zijn. Katoen, het witte goud, wordt op zo’n grote schaal geproduceerd, dat de grond uitput van de teelt en alle bestrijdingsmiddelen. Maar niet alleen de oogst van de materialen leggen druk op de natuur, ook het bewerken van stoffen met sterke chemicaliën zorgt voor een gigantische vervuiling van het water.

Behalve het milieu wordt ook de goedkope arbeidskracht volledig uitgeput. Degenen met de minste stem, worden het meeste uitgebuit. Na het drama in Rana Plaza zei iedereen dat dit niet langer kon. Desalniettemin zijn de omstandigheden in fabrieken nog altijd schrijnend.

En dan heb je nog de koper. Deels houdt zij het hele proces in stand, maar deels zit zij ook gevangen in het net van trends en marketing. Het altijd maar op de hoogte zijn van de nieuwste mode is ook voor de koper vermoeiend.

Een race naar de bodem kent alleen maar verliezers.

Langzaam maar zeker zien steeds meer mensen in dat fast fashion een race naar de bodem is en we met z’n allen moeten proberen het tij te keren. Maar hoe doe je dit nou? Ik zal vijf tips met jullie delen, die ik altijd in mijn achterhoofd houd tijdens het kopen van iets nieuws.

  1. Ten eerste vraag ik mezelf af: heb ik dit echt nodig of is het een craving? Vaak kan je nog prima met de dingen die je hebt. “Wear what you have” was voor mij de cruciale tip. Vind je iets niet meer leuk? Probeer dan uit te vinden waarom niet. Soms is het maar een gevoel en is het nog hartstikke mooi. En dragen wat je hebt, is de meest duurzame optie.
  2. Kijk of je het tweedehands kan vinden. Door heel het land vind je tweede hands kledingwinkels. Kan je daar niet vinden wat je zoekt? Dan zijn er ook een heleboel sites waar mensen zelf hun kleding verkopen.
  3. Is echt niet tweedehands te vinden en kan je het ook niet van iemand lenen? Koop het dan duurzaam bij lokale ondernemer. Er zijn een tal aan winkels, ook bij jou in de buurt, waar je terecht kan. Op sites als die van de DSFWworden deze winkels per stad uitgelicht. Maar ook op mijn blog noem ik er een paar in Groningen.
  4. Ook daar niet wat je zoekt? Kijk dan online; het aanbod is hier reuze, zoals alles op het internet.
  5. Mijn laatste tip is meer een regel die ik mezelf heb opgelegd. Kan ik het nergens vinden op een van de bovengenoemde plekken? Dan heb ik het waarschijnlijk ook niet nodig. Het aanbod is ondertussen zo gigantisch, dat het echt niet nodig is het op niet eerlijke plek te kopen. Daarnaast zal niemand op z’n oude dag tegen zichzelf zeggen: “had ik deze spullen ooit nou maar gekocht.” Het zijn maar spullen en het is niet belangrijk om een bepaald kledingstuk koste wat het kost ergens te kopen.

Never forget: Je bent zoveel meer dan de kleding die je draagt!