De denim jeans: een onmisbaar item in ieders kledingkast. Een ultieme klassieker die je eindeloos kan blijven combineren en vrijwel tijdloos is. Maar heb je wel eens nagedacht over de milieu impact van een spijkerbroek? In deze blogpost leggen we je dit uit en geven we je tips hoe je duurzamere keuzes kan maken! Door kleine aanpassingen te maken in je dagelijks leven, kan jij meehelpen aan het verduurzamen van onze samenleving.
Het grootste deel van de klimaatimpact van een spijkerbroek is te wijten aan het wassen en drogen ervan, dit kost erg veel energie en zorgt voor een enorme CO2 uitstoot. Daarnaast kost het verwerken van katoen tot stof erg veel energie. Ook het transporteren van het product zorgt voor veel CO2 uitstoot.
Naast CO2 uitstoot is het waterverbruik van een spijkerbroek erg hoog. Niet alleen door het wassen ervan, maar vooral om het katoen te verbouwen. Er is ruim 2500 liter water nodig voor het verbouwen voor katoenplanten voor één spijkerbroek. Dit terwijl katoen vaak wordt verbouwd op plaatsen waar water schaars is.
Tot slot neemt het verbouwen van katoen veel landbouwgrond in beslag, wat vaak ontbossing met zich meebrengt. In totaal is er voor 1 spijkerbroek zo’n 10m2 landbouwgrond nodig.
Wist je dat?
- In één spijkerbroek tot 10000 liter water verborgen zit? Dit staat gelijk aan 200 dagen douchen.
- Er wel 32 kg CO2 vrijkomt bij het produceren van een jeans? Dit staat gelijk aan 150 kilometer autorijden.
- De 16 grootste zeeschepen die producten (waaronder spijkerbroeken) vervoeren stoten evenveel zwavel uit als alle auto’s in de wereld bij elkaar.
- Bij het verbouwen van katoen schadelijke stoffen zoals kunstmest en pesticiden worden gebruikt? Dit is erg schadelijk voor de natuur.
- 2,5% van alle beschikbare landbouwgrond gebruikt wordt voor het verbouwen van katoen? Dit is een oppervlakte dat gelijk staat aan 10 keer Nederland.
Wat kan ik doen?
- Denk je eraan om een nieuwe spijkerbroek te kopen? Kijk dan eerst of je misschien een tweedehands exemplaar kan scoren. Dit scheelt een hoop milieu impact en daarnaast waarschijnlijk ook een hoop geld! Tip: download de app unitedwardrobe om heel gemakkelijk en veilig de leukste tweedehands items te scoren!
- Wil je toch een nieuwe spijkerbroek kopen? Kies dan voor een exemplaar van biologisch katoen. Dit katoen is gemaakt zonder pesticide en kunstmest, wat minder schadelijk is voor de natuur. Wel is er voor deze broeken meer water en grond nodig, omdat er meer katoenplanten nodig zijn.
- Is je broek versleten? Gooi hem niet gelijk weg maar kijk of je hem kan repareren. Is dit niet het geval? Laat je broek dan recyclen, zodat de stof opnieuw kan worden gebruikt. Hiermee bespaar je CO2 uitstoot, water en schadelijke stoffen.
- Is je broek nog niet versleten maar draag je hem niet meer? Geef je broek dan een tweede leven en verkoop hem (bijvoorbeeld via unitedwardrobe) of lever hem in bij een kledingbak, een tweedehands winkel of bij het Leger des Heils.
- Koop niet te veel modegevoelige kleding, maar investeer in goede basisstukken die lang mee gaan.
- Was je spijkerbroek op 30 graden met een kleine hoeveelheid wasmiddel en was hem vooral niet te vaak, zo verbruik je minder water en energie. Daarnaast is het beter om je broek aan de lucht te laten drogen en geen droger te gebruiken.
Wil je meer lezen over hoe je energie kan besparen in je dagelijks leven? Lees dan ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn, een super informatief boek wat makkelijk leesbaar is. Te bestellen via https://www.bol.com/nl/f/de-verborgen-impact/9200000058860511/.