Hee jij daar! Leuk dat je onze website bezoekt. Op Inspiring Stories verzamelen wij de mooiste verhalen en producten van duurzame merken op één platform.
Wij staan altijd open voor nieuwe merken en ingevingen. Jouw merk ook op Inspiring Stories? Stuur ons een mailtje of bel ons voor meer informatie.

De betekenis van duurzaam is gemakkelijk te vertalen, maar helaas denken veel mensen nog dat de verstaalslag hiervan naar het dagelijkse leven te moeilijk is. Duurzame fashion heeft verschillende aspecten binnen het begrip duurzaamheid. Hieronder lees je de zeven regels van duurzame fashion en kun je erachter komen aan welke eisen jouw outfit voldoet!

Reduce Impact

Een milieuvriendelijke behandeling van de stof van uw kledingstuk. Het verven alleen al neemt het leeuwendeel van het waterverbruik voor haar rekening. Schadelijke kleurstoffen komen vrij bij de wassen, rivieren kleuren in de trendkleuren van het seizoen en zware chemicaliën komen uiteindelijk bij ons in het drinkwater terecht. Bj ‘Reduce impact” wordt de behandeling (bleken, verven, coating) van het materiaal op een milieuvriendelijke wijze gedaan. Dus mindergebruik van chemicaliën en water bij dit proces. Het water wordt dan veelal hergebruikt.

Responsible Low Impact

Een zo laag mogelijk milieu-impact door de gehele productieketen van uw kledingstuk. Wanneer er gesproken wordt over ‘responsible low impact’ betekent dit dat er zo weinig mogelijk giftige afvalstoffen vrij komen bij de productie. Maximaal 5% in plaats van een gebruikelijke 50-60%, afhankelijk van het materiaal. Ieder materiaal heeft weer een andere impact.

Fairtrade

Een leefbaar inkopen voor de makers van uw kledingstuk en het creëren van eerlijke banen in ontwikkelingslanden. Het komt helaas nog veel voor dat arbeiders uitgebuit worden, onder slechte omstandigheden, lange werkdagen van soms minimaal 12 uur moeten werken. Om goedkoop te kunnen produceren wordt bij de producenten het onderste uit de kan gehaald, wetende hoe hard ze de opdrachten nodig hebben. Fair trade gaat uit van een leefbaar inkomen en goede werkomstandigheden voor alle arbeiders in het productieproces.

Charity

Door het kopen van een product steunt het bedrijf een goed doel. Het samenwerken tussen een bedrijf en een goed doel door middel van bijvoorbeeld een donatie. Een donatie kan in samenwerking met een sponsoractie vanuit het bedrijf of naar het goede doel zelf. Deze acties zijn er in verschillende mogelijkheden en dragen zo bij aan een betere leefomgeving voor onder andere de derde wereldlanden.

European Production

De productie van uw kledingstuk vindt dicht bij huis plaats. Het transport geeft daarbij minder uitstoot. Echter is hierbij een label met daarop “made in Europe” niet voldoende, omdat in veel gevallen alleen het eindproduct genaaid is in Europa en de grondstoffen vervolgens uit ontwikkelingslanden komen. Dit geeft weer dat de volledige productie in Europa heeft plaatsgevonden, waarmee naast eerlijke arbeid ook minder uitstoot plaatsvindt bij het vervoer.

Animal Welfare

Een diervriendelijke productie van uw kledingstuk. Dit betekent dat er geen dierenleed kwam kijken bij de productie van de kleding. Bij de productie van bont, leer, wol en veren is er veelal sprake van dierenleed, waarbij dieren worden gedood of uitgebuit. Waarbij wol het meest onderschatte dieronvriendelijke materiaal is, omdat het dier feitelijk niet gedood hoeft te worden voor het product.

Recycle and Reuse

Minder vervuiling door het hergebruik van afval tot een nieuw kledingstuk. Bij het produceren van een kledingstuk is er sprake van gemiddeld 20% restafval bij het snijden van de stoffen. Deze reststoffen kunnen hergebruikt worden, net als oude kledingstukken die weer tot grondstof bewerkt kunnen worden en hergebruikt kunnen worden voor een nieuw kledingstuk. Op deze manier is er geen sprake van afval, maar wordt afval weer hergebruikt, het zogeheten cradle-to-cradle principe.